JACKY ROWLAND

You are currently viewing JACKY ROWLAND

BIOGRAFIJA

Jacky Rowland diplomirala je na St Anne’s Colllage na Oxfordu 1986.godine. Potom odlazi u Perzijski zaljev gdje radila je kao pripravnik u jednoj od tamošnjih novina (1987-1988.). Po povratku u Veliku Britaniju dobila je posao u Liverpoolu, potom je završila posdiplomski studij i BBC-ijev program fakultetske prakse. Početkom 1990-te godine karijeru nastavlja kao dopisnik BBC-ija iz sjeverne Afrike sa sjedištem u Tunisu pokrivajući teme o Palestinskoj oslobodilačkoj organizaciji (PLO), početku građanskog rata u Alžiru, izvještavanjima iz Maroka, Alžira, Tunisa. Bila je jedna od prvih novinarki koja je došla u Afganistan nakon 11.septembra kako bi izvještavala o tamošnjim dešavanjima.

Jacky Rowland je prva novinarka koja je odlučila da bude svjedokinja u suđenjima za ratne zločine. Kao očevidac dešavanja na Kosovu tokom kampanje NATO udara na Srbiju, posebice bombardovanje zatvora Dubrava kod Prištine od strane NATO-a. Od strane Tužilaštva pozvana je da svjedoči u procesu MKSJ protiv Slobodana Miloševića. U intervju sa projekat potvrdila je da je bila svjesna da treba da se odazove pozivu MKSJ. „Bila sam svjesna, čula sam od drugih novinara, posebno američkih novinara, za slučaj Jonathana Randala koji je pozvan da svjedoči, odbio poziv i imao je jako puno pravnih problema ili pritisaka od njih. Mislim da mu je u jednom trenutku Sud uručio sudski poziv. Ali, tada sam mislila: a) nisam razumjela zašto je problem svjedočiti i b) bila sam svjesna da, ako se budem opirala, vjerovatno ću dobiti sudski poziv i svejedno će me prisiliti da svjedočim. Kao i u slučaju Ed Vulliamy-ija postojale su kolege novinari koji nisu odobravale pristanak da se pojavi pred zvaničnicama MKSJ”. Robert Fisk je napisao oštar članak u The Independent o njezinom svjedočenju. „Kasnije te godine su me pozvali na News World. To je godišnja medijska konferencija, te godine se održavala u Dublinu, debatu koju moderirao Andrew Neil. On je bio moderator da tako kažem – debate o tome treba li svjedočiti ili ne. U prostoriji sam bila ja, on, gomila novinara, učesnika konferencije, lijepo smo popričali i na kraju je publika dizala ruke: treba li svjedočiti ili ne? Nije bilo apsolutno jednoglasno, nije bilo crno-bijelo, ali u toj prostoriji je bila jasna većina onih koji su se složili da je svjedočenje ispravna stvar. Ovo nije naučni dokaz, samo grupa novinara koji su bili tamo”

IZVJEŠTAVANJE SA KOSOVA

Na prostoru bivše Jugoslavije, Jacky Rowland, kao reporter najviše vremena je provela izvještavajući sa Kosova, vojnoj intervenciji NATO snaga. Jacky je na suđenju potvrdila da mediji nisu imali jednak tretman prilikom izvještavanja na Kosovu. „Zanimljivo, određene narodnosti su imale dozvole, a druge nisu. Grčke televizije su mogle slobodno raditi na Kosovu. S obzirom da su neki od njih, čini mi se, ranije radili za grčki servis BBC-ja, rado pustile da ih pratim, ali to je značilo da su svi moji TV prilozi bili s mjesta na koja je grčka televizija odlučila otići. Pokušavala sam ih nagovoriti da odemo snimati stvari za koje sam ja čula, a koje su zvučale zanimljivo. Na primjer, deportaciju kosovskih Albanaca vozovima, što je za mene imalo zlokobne historijske konotacije i htjela sam da odemo tamo, a oni su rekli: „Ne, ne možemo zato što moramo biti ovdje da snimimo sve što je NATO bombardovao“. Uvijek smo snimali ono što je NATO bombardovao.
Jacky Rowland je kao novinar izvještavajući sa prostora bivše Jugoslavije bila dva puta uhapšena. Prvo hapšenje je bilo u Beogradu, tokom svadbe njezine prevoditeljice. Rowland je bila sumljiva nekome od zvaničnika hotela jer je često izlazila iz prostorije i razgovarajući na telefon. Dolaskom policije bili uhapšeni svih strani novinari koji su se našli na licu mjesta pod krivnjom da su špijuni. Drugi put hapšenje se desilo u Crnoj Gori. Uhapšena je zajedno sa novinarom Jeremy Bowen-om. Bili su sumljivi jer su intervjuisali lokalno stanovništvo. Dan prije 5.oktobra, državne vlasti Srbije odbili su produže boravišnu vizu za Jacky, shvativiši da su „na pragu“ velike promjene, odlučila je uz saglanost BBC-ija iz Londona da ostane i izvještava o onome što će se tek desiti na ulicama Beograda. Godini dana poslije za izvještavanje o promeni vlasti u Srbiji dobila je nagradu Royal Television Society.

Jacky Rowland je bila i mentorica u BBC-ijevoj školi za novinare koju je Mediacentar Sarajevo pokrenuo već u junu 1996.godine. Ekipi mladih novinara pridružila u januaru 1997.godini, nakon završena dva ciklusa treniniga., odlazi u Beograd kao dopisnik BBCa.  Poslije BBC-a Jacky karijaru nastavlja na Al Jazeeri kao dopisnica iz Evrope, potom sa Bliskog Istoka

DIJELOVI IZ INTERVJUA - JACKY ROWLAND