ZVEZDANA POLOVINA

You are currently viewing ZVEZDANA POLOVINA

BIOGRAFIJA

Zvezdana Polovina rođena je 1956 u Vukovaru. Studirala je matematiku i fiziku na Univerzitetu u Osjeku. Na radiju Vukovar počinje da radi sredinnom 1990.godine. Nakon što je pobjedila na takmičenju u pjevanju „Prvi glas Vukovara“, Mirko Stanković tadašnji glavni i odgovorni urednik na vukovarskom radiju pozvao ju je da dođe na testiranje jer su željeli zaposliti spikericu. Audiciju je prošla uspješno. Tako da je Zvezdana Polovina jula 1990.godine postala dio ekipe ovog radija koje će za manje od godinu dana postati jedini glas iz grada pod opsadom – Vukovara. Ekipu su činili Josip Esterajer, Vesna Vuković-Orešković, Alenka Mirković-Nađ, Zvezana Polovina i njezin suprug Branko Polovina i na kraju Siniša Glavaš. Branko i Siniša su ubijeni nakon što su u Vukovar ušle jedinice JNA i paravojne formacije.

KRAJ RADIO VUKOVARA POD OPSADOM.

Pred sam „pad Vukovara“ novinarska ekipa se podjelila na one koji su željeli da odu iz grada i one koji to nisu. U gradu su ostali: Vesna Vuković-Orešković, Zvezdana Polovina, Branko Polovina i Siniša Glavaš. Ulazak JNA i paravojnih formacija u Vukovar dočekali su u Vukovarskoj bolnici. “Nakon nekog vremena ušao je vojnik Jugoslovenske narodne armije u našu sobu, otvorio vrata i rekao je: “Izađite van, svi morate napustiti bolnicu” i tako smo mi izlazili na taj stražnji izlaz bolnice, tamo je stajao optuženi i kasnije poslije i osuđeni, po mom mišljenju jako malo osuđeni, trebala ga je zadesiti puno veća kazna, stajao je znači Veselin Šljivančanin i rekao: “Muškarci neka idu na lijevu stranu, žene i djeca na desnu” i tako su nas razdvojili. Meni je Branko uspio dati samo jednu putnu torbu i u toj torbi je bila nekakva njegova odjeća i taj jedan rokovnik u koji je on zapisivao neke njemu jako važne stvari. Tako smo mi dosta dugo stajali, oni na jednoj strani, mi na drugoj strani, žene i djeca. Neke žene su prišle Veselinu Šljivančaninu, rekle su, pitale su ga: “Zašto ste nas razdvojili?” jer su nakon nekog vremena, tim muškarcima je naređeno da idu na tu jednu stranu, ne prema nama, nego suprotno od nas i oni su išli u koloni iza ugla bolnice i tada sam zadnji put vidjela svog muža. Kako su oni otišli, tako su onda neke žene pitale Veselina Šljivančanina kuda vode muškarce: “Zašto ste nas razdvojili? Kuda ih vodite?”, a Šljivančanin je odgovorio: “Oni idu samo na kraće ispitivanje u kasarnu i oni će poslije za vama.”

Zvezana Polovina na poziv Tužilaštva MKSJ svjedočila je u procesu protiv Vukovarske trojke (Mile Mrkšić, Veselin Šljivančanin i Miroslav Radić). O ponovnom susretu sa Veselinom Šljivančaninom nakon 14 godina Polovina kaže: Mrkšić je djelovao jako utučeno, jako tužna faca, meni je to izgledalo ili kao pokajanje ili kao suosjećanje s mojim svjedočenjem. Radić je bio onako dosta ravnodušan, neutralan, a Šljivančanin se smijao

PODRŠKA HRVATSKE ZA SVJEDOKE PRED MKSJ.

U pripremi za svjedočenje, Zvezdana Polovina, zatražila je pomoć Ureda za saradnju sa Haškim sudom u Republici Hrvatskoj a poslije i Ministarstvu pravosuđa. Niti na jednog adresi nije dobila savjetodavnu pomoć. „Preoporučila mi  jedna kolegica, rekla je najbolje nazovi Ured za saradnju sa Haškim sudom, tamo ti je osoba, sad ne znam da li ću baš točno pogoditi, ali mislim da se zove Gordana Demeter. Nazovem ja taj ured, predstavim se, kažem šta trebam, “Eh”, kaže, “te gospođe Gordane nema, ne znam, na godišnjem je”, ja kažem: “Tko ju mijenja?”, “Ne mijenja ju nitko.” Ja kažem: “Pa šta da ja radim, u ponedjeljak sam rekla ljudima iz Haaga da me nazovu, da ću im dati odgovor”, kaže: “Najbolje Vi nazovite Ministarstvo pravosuđa, gospođu Snježanu Bagić.” Dobro, nazovem ja Ministarstvo pravosuđa, dođem do te gospođe Snježane i kaže ona meni: “Joj, gospođo Polovina, baš dobro što ste se javili” i ja kažem zašto zovem, “Aha, dobro, dobro. Ostavite broj telefona, nazvat ćemo Vas mi za par dana.” I nikad me zapravo nisu nazvali. /…/  I onda sam ja tako naivna od poznanika dobila broj mobitela od muža Vesne Škare-Ožbolt, koja je tada bila ministrica pravosuđa i nazvala sam tog gospodina Zlatka, predstavila se i rekla: “Gledajte, ja sam pozvana u Haag, htjela bih razgovarati s Vašom ženom”, a onda je on rekao: “Znate, Vesna Vam je danas u Šibeniku, ali bude se ona Vama javila.” Ja sam rekla: “Dobro” i prošao je jedan dan, dva dana, Vesna se ne javlja, ponovo ja nazovem tog gospodina Zlatka i kažem mu: “Evo, ja opet zovem, gospođa ministrica se ne javlja”, “Joj, Vesna Vam je poručila da samo govorite istinu i da će biti sve u redu.”

NOVINARSTVO KAO PRVI DRAFT HISTORIJE

O tezi da je novinartsvo prvi draft historije, Zvezana Polovina kaže „.. ta teza može imati smisla ukoliko novinar govori činjenice. I sam taj trenutak rata, jer rat se ne događa svaki dan, odnosno, gledano globalno u svijetu, postoje ratovi stvarno svaki dan, ali na određenom teritoriju gledano našu zemlju Hrvatsku i grad Vukovar, može se reći da smo mi na neki način pisali povijest. Mislim teška je tema, ali mi jesmo sudionici povijesti, a da li su naši izvještaji bili utkani u tu povijest, ja vjerujem na neki način da jesu, ali postoji još mnogo drugih stručnjaka koji mogu reći koliko je to bilo relevantno.

 

DIJELOVI IZ INTERVJUA - ZVEZDANA POLOVINA